Si cand te gandesti…

Intr-o zi ma plimbam prin oras. La un moment dat m-am hotarat sa ma plimb pe faleza (instinctul). Norocul meu a fost ca eram cu prietenul meu. Ceea ce s-a intamplat va puteti da seama dupa ce v-ati uitat la poza. Ei bine, din fericire eu nu am ajuns asa insa puteam sa fiu. Traversam strada, eu ma uitam intr-o parte, soferita intr-o parte si uite asa trecea cu viteza pe trecerea de pietoni fara sa se uite in fata (era sarbatoarea scrumbii si se uita dupa gratar). Prietenul meu, care era in spatele meu a vazut si intr-o fractiune de secunda m-a luat in brate si m-a impins. Masina nu nu m-a atins decat la picior, insa bineinteles ca ea (foarte speriata) a ridicat doar o mana speriata si a fugit. Eu am ramas pe marginea strazii cu o frica cumplita.

Toata intamplarea m-a facut sa reflectez la ceea ce se putea intampla cu mine si cum se petrec si celelalte accidente. Mi-am pus 1000 de intrebari, toate incepeau cu daca si toate se terminau cu spitalizare. De exemplu, daca prietenul meu se oprea sa se incalte la siret, daca ma plimbam doar prin oras cum era planul initial, daca i se oprea motorul femeii cu 2 minute inainte sa ajunga la trecerea de pietoni, daca nu era in acea zi sarbatoarea scrumbii, daca nu erau obstacolele de langa trecerea de pietoni si masina nu incetinea de tot????? Daca, daca, daca?

Acum ma gandesc cum se intampla de fapt accidentele. Cat de interesant este sa urmaresti destinele unor persoane care la un moment dat se vor intalni si se va intampla o tragedie. Insa, in accidente nu e necesar sa fie implicate doua sau mai multe persoane. Exista posibilitatea ca o singura persoana sa fie implicat intr-un accident. De exemplu, un muncitor din combinat a fost ranit grav acum vreo doua luni. Victima se afla in cabina macaralei si efectua manevrele de curatare a unei vane de zgura, lovind vana cu o bila de mare tonaj, agatata de varful macaralei. La un moment dat, bila a lovit cabina de comanda, iar barbatul a fost prins intre fiarele contorsionate. Acum seria de intrebari care incep cu daca sunt din ce in ce mai multe.

Daca omul era liber in ziua respectiva, daca vana nu necesita sa fie curatata in acea zi, daca omul ar fi avut timp sa iasa din cabina, daca ar fi avut totusi un loc de refugiu apropiat? Dar nu s-a intamplat nimic, omul a ajuns la spital a supravietuit, dar este posibil sa isi piarda piciorul. Acum nu va mai putea munci ca macaragiu, SI DACA TE GANDESTI ca ar fi putut sa aiba alta meserie…

Si daca te gandesti la toate amanuntele? Si daca nu s-ar mai intampla accidentele? Incercati sa analizati un accident, cat de mic. De exemplu, treci pe langa o bordura, o vezi si totusi te impiedici si cazi. Dar daca o luai in serios si erai mult mai atent? Sau te intreba cineva cat e ceasul si nici nu mai trebuia sa treci peste bordura respectiva?

Daca, daca, daca?? Prea multe posibilitati si prea putine rezolvari….