It’s hard to be a woman!

Dacă ar fi să debutez cu un adevăr, aş reaminti că nicidecum nu ne alegem piesele vestimentare de dragul bărbaţilor care ne înconjoară (deşi uni ar jura contrariul), ci de dragul propriei imagini oglindite şi mai ales pentru a trece cu bine examenul de scanare la care eventual ne-ar supune o rivala într-ale aspectului. Nici măcar nu trebuie să gândim prea profund pentru a admite că ne măguleşte mai degrabă invidia frumoaselor din jur decât potopul unor complimente masculine.

Ce bărbat poate aprecia rafinamentul pantofilor noştri din ultima colecţie? Nici măcar cei mai practici dintre ei nu ştiu importanţa aparte a unei poşete şi n-avem certitudinea că recunosc designerul aşa cum ar face-o amicele noastre la o cafea. Ce ştiu jumătăţile noastre (ne)oficiale despre culorile celor mai recente tendinţe? Şi mai ales, înţeleg ei zbuciumul asortării curelei la piatra inelului?

E minunat sentimentul că femeile se străduiesc să fie frumoase şi elegante pentru femei! Măcar suntem vulnerabile între noi. A, dar mai sunt nişte intruşi care ne manipuleaza emoţiile şi ne dicteaza în mod subtil comportamentul în materie de stil şi vestimentaţie: designerii. Ei ne transformă în sclave ale adoraţiei pentru frumos, pentru modern, pentru lux.

DAR totuşi, calitatea de a fi elegantă sau seducătoare (fara nici o nuanţa sexuală) nu e neaparat o dependenţă de haine scumpe. Rafinamentul, atractivitatea, stilul provin din amprenta pe care filosofia noastră de viaţa şi-o pune asupra felului în care ne adresăm (vestimentar) celor din jur. Unele dintre noi aleg felul lejer, sport, informal şi comunică dezinteresul pt clasic. Comunică un temperament neobosit şi o fire nebunatică. Altele aleg felul sobru, masculin, oficial şi comunică dorinţa de putere, sete de recunoaştere. Cele mai sclipitoare aleg stilul glamour şi comunică lipsa unei ocupaţii istovitoare şi răsfaţul unei vieţi cu griji, legate cel mai adesea de programarea la solar sau ora de masaj. Pentru puţine dinre noi (categorie în care mă clasific şi eu) şi-ar putea defini stilul vestimentar în acord cu părerea despre propria personalitate. Evadările din stil sunt şi ele un stil…original!

În final, spun că în fiecare dimineaţa femeile ar trebui să se trezească cu zâmbetul pe buze şi să contribuie la “frumosul feminin” al lumii moderne prin comportament şi prin optimism. Un zâmbet contează mai mult decât afişarea unei genţi Vuitton.