Dimineata frumoasa de septembrie: bormasina, smirghel, farfurii si castroane, plus vocea “mesterului” prin casa. Intr-un cuvant: super. As fi vrut sa dorm, urmand cursul logic al lucrurilor, tinand cont ca am adormit la ora 5, dar pana si mama mi-a spus odata ca dorintele nu iti sunt intotdeauna indeplinite. Asa ca m-am resemnat.

Totusi, toata galagia asta care m-a trezit din somn, mi-a dat o idee. Sa fac o lista cu toate cuvintele si expresiile care au inceput sa se foloseasca gresit si pe care nu le suport.

1. Ma-ntelegi, ma??

Domnul mester din casa (casa prietenei mele din bucuresti) vorbea dimineata la telefon: “Da, buey! Am ajuns, ma-ntelegi? Aha, ma apuc acum de treaba ma-ntelegi? Da, da, lasa ca vorbim noi. Ma-ntelegi tu. Pa pa.” Am uitat de somn in secunda urmatoare si mintea mi-a zburat la alte greseli atat de frecvente in vorbirea de zi cu zi, pe care incepem cu totii sa le acceptam si ni se par absolut normale. Probabil cel de la celalalt capat al firului ar fi fost vreun chinez care abia invata limba romana, ca altfel nu imi explic. Dupa mine, intrebarea asta ar trebui folosita doar atunci cand nu ai semnal la telefon ( Nu te aud, tu ma intelegi?), cand incerci sa ii spui iubitului ca nu il mai iubesti (Vreau un timp pentru mine, ma intelegi?) sau cand sufli cuiva la examen (CH3-COOH, ma-ntelegi mai??). 

Cum ar fi sa vorbim cu totii: “Am fost la piata, ma-ntelegi, am luat 2 kg de mere, ma-ntelegi, si ma duc sa le mananc acum, ma-ntelegi nu??” De ce simtim nevoia de a intreba atat de des asta? Daca nu ne intelege cineva si e interesat de ceea ce spunem, cu siguranta ne va ruga sa repetam, asa ca nu are rost. Sau e doar o forma de verificare a atentiei? Nu stiu exact, cert e ca este deranjant ca auzi: “ma-ntelegi” cand cineva iti povesteste despre cum si-a legat noile sireturi sau cum si-a fardat ochii.  Si scuza cuiva ca ar fi un tic verbal este fara nicio importanta. Parerea mea este ca ticurile nervoase sau verbale le au doar oamenii slabi, instabili dintr-un anumit punct de vedere. Nu este ceva permanent, nu te nasti cu el, iti trebuie doar putina putere si ambitie sa poti sa il depasesti.

2. Stii??

Alta intrebare, aceeasi problema. Atunci cand esti pe cale de a spune un secret, o informatie, incepi cu o intrebare. Raspunsul la ea, normal ca nu il vei avea decat daca persoana respectiva citeste gandurile, pentru ca altfel este imposibil genetic. Atunci, ce rost are sa ne “imbogatim” vocabularul cu intrebari stupide si inutile? Se spune ca in comunicare trebuie sa existe deviatii ale tonului, alternante ale frazelor, dar acestea trebuie sa fie antrenante pentru ambele parti. La o intrebare precum: “Stii?” raspunsul este de cele mai multe ori inexistent. Mai exista si posibilitatea cand cineva explica un fenomen si la mijlocul convorbirii intervine tot el cu intrebarea: “Stii, nu?”.

La fel ca in cazul de sus, daca cineva nu intelege, sau nu are habar despre ce se vorbeste, va intreba frumos si va primi un raspuns, pe care l-a solicitat singur, nu care i-a fost impus. In plus, mai exista si posibilitatea cand “stii” este insotit de pron. “ceva”.  Dar pentru a folosi expresia asta, trebuie sa ai si niste nervi, ca altfel nu are expresiviate: “Stii ceva??Nici macar nu vreau sa te mai vad!”  Ei fas! 

3. Siiiii…..

Asta este unul dintre cele pe care le urasc cel mai tare. Cam locul 2. Daca pe primele doua le mai folosesc si eu neintentionat, pe asta refuz sa il pronunt. Sa va povestesc de ce nu suport. Eram prin liceu, negociam cu un sponsor. Eram 3 fete. Una a vorbit despre locatie si structura evenimentului in sine, eu am vorbit despre ce ii oferim noi dansului, iar o colega trebuia sa vorbeasca despre ce dorim. Dupa ce am terminat noi cu toate, barbatul, cam la 40 de ani, o intreaba pe tipa care se ocupa de dorintele noastre, ce vrem mai exact.

Ea deja emotionata a inceput: Pai, v-am zis, niste cosulete ornamentale pe masa, un banner siiiiii..nu mai stiu..cam atat!”  Nu numai ca nu am primit “cosuletele”, dar nici ceea ce ne trebuia, mai exact fluturasi! Aceeasi “expresie” am auzit-o si cand un tip isi prezenta o idee de proiect. Pai, cand esti in fata unui auditoriu si tu termini cu: “Siiiii, cam atat am avut sa va spus!”, prin asta se intelege clar ca tu altceva nu mai stii. Asadar, intrebarile celorlalti sunt din start blocate. De ce sa te mai intrebe ceva, daca tu ai recunoscut sincer ca asta e tot ce vrei sa stie ei. De preferat este sa termini cu: “Daca aveti intrebari, sunt dispus sa va raspund la toate.” Atunci demonstrezi ca esti deschis si chiar ii indemni sa reactioneze la ceea ce tu le-ai exprimat.

Siiiii…nu prea mai stiu ce sa scriu, asa ca trec la urmatorul. Foarte nasol! 

4. Saaaaau…

Daca “siii” era pe locul 2, asta este clar detasat de restul si castiga locul 1. Nu mai suport oamenii care folosesc cuvantul asta. Intrebare: Cati dintre voi nu aveti vreun prieten care sa nu foloseasca intrebari de genul: “Mai mergi la fotbal sauuuuu…?” ? Eu cred ca nu sunteti foarte multi. Sau poate chiar voi sunteti cei care folositi expresia asta. Este pur si simplu imbecila. Sau este o conjunctie cu functie disjunctiva. Asta inseamna ca se foloseste pentru a deosebi ceva, pentru a te ajuta intr-o anumita alegere, care separe doua posibilitati. Ei, pai in momentul in care spui: ” Mergem in club sauuuu…??”

Pai, ce pot eu sa raspund. Sau ce? Sau mergem acasa, sau jucam monopoly, sau spargem un pepene in doua si ne bagam capul in el (vreau de mult sa fac asta:))) sau ce??  Sau isi pierde functia. Nu se mai foloseste pentru a alege dintre doua posibilitati clare, ci devine un fel de intrebare. Este mult mai usor sa termini intrebarea. “Faci asta sau nu? sau “Mergem acolo sau dincolo?”. Devine mai usor pentru cel de langa tine si nu mai trebuie sa suporte idiotenia asta de vorba, pe care multi au inceput sa o adopte.

Mai sunt si altele, dar o sa revin intr-un post viitor cu: “ma-ntelegi?, “chestia e caaa..”, “fataaa”etc..

P.s: Cateodata in viata nu conteaza doar frumusetea si banii. Frumusetea e trecatoare si banii se pot pierde la fel de repede ca tineretea, insa abilitatea de a comunica corect, lejer, stapan pe tine, chiar daca nu spui numai lucruri inteligente, este la fel de importanta ca aerul sau ca noua jacheta din colectia de toamna-iarna de la ZARA:). Chiar daca vorbesti doar ca sa multumesti fanilor tai ca te-au votat miss sau daca incerci sa il convingi pe dealer ca cel de langa tine a trisat, comunicarea te ajuta. Poti sa iesi de multe ori din tipar, sa lasi in urma prejudecatile si sa demonstrezi ca se poate si altfel.