Cum să îți îmbunătățești viața…

Și nu…n-am să vorbesc despre moduri în care se pot sparge bancomate, nici despre cum poți persuada o fată să faceți “bani împreună” și nici măcar despre cum să transformi o dacie într-un bmw în doar 2 săptămâni. Nu…o să vorbesc despre lucruri minore, dar esențiale care ar trebui să vă aducă mai multe zâmbete pe fața decat banii.

1. Dacă sunt oameni care ne plac și oameni pe care nu ni-i dorim în preajmă, această diferență se datorează doar felului în care cei indezirabili au exclus puterea conduitei elegante din setul de criterii după care îi judecă pe cei din jur. Rar ne alegem prietenii în funcție de IQ.

2. Și cuplurile tot din rutina detaliilor ignorate se îndepărtează și se despart. Compatibilitățile între oameni sunt rezultatul felului în care fiecare își ajustează clipă de clipă comportamentul, gesturile și reacțiile fața de ceilalți. Dacă avem grijă să păstrăm zâmbetul, dacă n-am uitat să îi facem surprize frumoase partenerului de viață, așa cum o făceam la începutul pasiunii noastre, dacă respectăm la fel de riguros criteriile de adaptare și normele de comportament și acasă, și la serviciu, și în societate atunci cu siguranța ne vom bucura de o relație frumoasă respectând cuvintele preotului: “până când…”

3. Dacă suntem la fel de flexibili și toleranți cu prietenii vechi așa cum eram atunci când ne-am descoperit, dacă știm să ne păstrăm entuziasmul la fel de proaspăt la întâlnirile de zi cu zi din familie și la cele întâmplătoare cu amicii pe stradă…cu alte cuvinte…daca nu abdicăm de la purtarea ireproșabilă în fiecare moment, atunci relațiile cu ceilalți vor fi mai frumoase, mai lungi, mai trainice și ne vor îmbogăți mai mult decât spargerea acelui bancomat despre care vorbeam.

4. Învață să fii tolerant! Toleranța e forma de exprimare a firilor superioare, dar se poate exersa cu succes daca înveți să fii atent la lipsurile tale și nu la neputințele celorlalți.

5. Moderația, decența și gesturile prevenitoare, atenția la detalii, la nuanțe sunt formele de manifestare elegantă pe care le admirăm necondiționat la cei pe care i-am ridicat la rangul de modele. Nu este greu să ni le asimilăm!

6. ….Nu mai scriu…

De fapt nu cred că are niciun rost. Până la urmă totul ține de atitudinea pe care fiecare alege să o adopte. Știu prea mulți oameni care au prea multe centudini, iar acestea le-au opturat puterea de a mai asimilia. Știu oameni frustrați alături de care dialogul este mereu o povară, căci lor mereu “li se pare”și mereu își traduc neputințele în încrâncenare.

Știu oameni bogați care își etalează bunăstarea și socotesc că averea poate să cumpere și rafinament. Știu oameni care vorbec cel mai mult despre alții și niciodată despre idei, despre valori sau despre fenomene cu mult mai însemnate decât ultimul divorț din paginile tabloidelor. Știu femei care își acceptă condiția inferioară și dependența absolută de un bărbat. Știu femei care nu își dau voie la îndrăzneală, la cutezanța lipsei de inhibiții și la libertatea de a alege un altfel de destin.

Eu iubesc viața și pe cei ce o iubesc necondiționat. Împrumut mereu din știința celor mai instruiți, mă înconjor de oameni constructivi, echilibrați și care vor să fie în fiecare zi mai deștepți decât ieri. La rândul meu, împărtășesc generos din ceea ce am acumulat, cu speranța vie că astfel vom ajunge cu toții sa prețuim doar lucrurile fundamentale și că numitorul comun al lumii spre care ne îndreptăm va deveni “mai bine” în loc de “mai mult”.