Chiar dacă uneori sfaturile sunt date pentru a fi încălcate, este bine ca jurnalistul de opinie sa fie măcar avertizat asupra pericolelor care pândesc în orice clipă credibilitatea discursului său.
1. Faceţi concesii şi părţii adverse sau arătaţi unele părţi mai slabe ale argumentării voastre tocmai pentru a vă intări credibilitatea celor afirmate.
2. Atenţie la comentariul insidios. Trimiterea subtilă la alte fapte deformează voit adevărul. Crearea de false legături între fapte se realizează prin mai multe procedee; de exemplu, prin ruptura brutală de ton sau prin citarea incorectă prin scoaterea din context. Comentariul insidios poate lua forme mai rafinate, mai discrete. E suficient să introducem unde trebuie un anume semn de punctuaţie: ” Băsescu democrat?” , “Domnul Oancea, ministru de-legat”.
3. Nu uitaţi! Strigând insistent şi cu toată puterea, nu veţi câştiga în argumentare şi persuasiune. Oricum, dacă ridicaţi tonul, încercaţi să vă puneţi sub semn moral autentic.
4. Verificaţi faptele şi cifrele de la care pleacă articolul vostru de opinie.
5. Nu uitaţi că cititorul vrea opinia voastră si nu o recapitulare banala a faptelor.
6. Evitaţi excesul de argumente, de cifre, de nume, de citări. Toată această recuzită doar ilustrează şi sprijină un punct de vedere, nu i se substituie.
7. Aluzia, sarcasmul sau ironia fac parte din argumentare. Folositi-le, dar fără exagerări şi îngroşări tendenţioase, caricaturale.
8. E bine să aveţi la îndemână un carnet cu ziceri memorabile, cu anectote, pilde sau citate celebre. Lectura lor vă ajută măcar să asezonaţi articolul, să găsiţi un bun final.
O stire trebuie sa fie asemenea unei fuste mini purtata de o femeie frumoasa. Destul de lunga pentru a acoperii subiectul, dar destul de scurta ca sa fie interesanta.