Un exerciţiu de imaginaţie: Înainte de a citi mai jos gândeşte-te bine Cum ţi-ai imagina o lume fără şcoală? Cum ar fi ca la noapte în toată România să fie rase de pe faţa pământului toate şcolile? Cum ar fi dacă s-ar interzice să se construiască altele?

Iată cum văd io o lume fără şcoală, sau cel puţin lumea mea fără şcoală: Mai întâi de toate cred că ar intra diriga pe mess să ne anunţe pe toţi că nu se mai face şcoală şi ne-ar ruga să anunţăm mai departe. În primă fază am sări de bucurie, probabil mulţi am face poze la terenul gol unde cândva era şcoală; eu aş fi prima cu siguranţă, imediat după aş posta aici pe blog poza cu şcoala şi fără şcoala. Următorul pas ar fi să îmi ocup timpul cu altceva, din moment ce nu se mai face şcoală voi face tot posibilul să-mi învăţ singură în timpul liber, probabil mă îndeletnicesc cu tot felul de manuale şi tot aşa..

Profesorii, toţi şomeri? Şi-ar căuta alte slujbe, majoritatea ce vor face ca să-şi câştige existenţa? Vor da meditaţii desigur, dar înainte de cei cu meditaţiile, care au trai asigurat din alte surse, cred că vor apărea cei care predau cu adevărat din pasiune, în jurul lor se vor aduna elevii care nu se plictiseau la orele lor şi acolo se va face treabă calumea. Mă gândesc că astfel de ore or să se ţină pe unde se apucă, seara dă profesorul mass “Mâine la 10 în faţă la TNB ajungeţi? Sau ne vedem mai bine la Muzeul Literaturii..” şi-aşa or să se ţină orele prin toate părţile posibile, cu siguranţă am învăţa mai multe de cât toate palavrele pe care le “învăţăm” acuma; totodată ăia care n-au avut niciodată chef de şcoală sunt lăsaţi în pace, nu-i mai obligă nici un bac şi nici un catalog să fie prezenţi la oră.

Pentru generaţia noastră ar fi foarte ok, să aibe loc un asemenea eveniment de radere a şcolilor de pe suprafaţa pământului, mă gândesc însă cum ar fi la cel din clasele 1-4? Părinţii, iar ăia mai pricopsiţi din familii or să se străduiască să-i înveţe acolo un alfabet, o adunare, o înmulţire, alţii mai cu bani vor angaja învăţătoarele să facă asta; pentru ăia mai săraci calitatea conţinutului care îi intră copilului pe gât va scade în timp ce calitatea pregătită pentru copilul bogat va creşte; o dată cu asta se va delimita tot mai mult o diferenţă de cultură între poporul sărac şi cel bogat, ne-am întoare înapoi la vremurile când exista nobilimea şi pătura săracă a poporului (care nu are acelaşi acces la cultură şi educaţie)- raderea şcolilor de pe suprafaţa pământului ar reprezenta per ansamblu o inevoluţie.