I think I’m falling for you… :)

De multe ori ni se intampla sa uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte din viata noastra. Urmarind acelasi subiect al postului anterior, vreau sa arat tuturor, dar cel mai important galatenilor, ca traim intr-un oras chiar frumos. Mergem cu capul in pamant si vedem doar asfaltul gri cand am putea doar sa ridicam privirea si sa ne luminam expresia fetei macar pentru o clipa.

Am incercat si eu acest lucru si am fost mult mai atenta la ceea ce ma inconjoara. Intr-un simplu drum de la Universitate pana in statie am observat niste locuri frumoase si incarcate de istorie pe care zilnic le ignoram.

Stie cineva ce este aici? Multi vad doar o ruina care inca rezista din pricina placutei cu “monument istoric” asezata timid pe unul din peretii ei firavi. Dar de fapt, aici era unul dintre cele mai respectate cluburi private ale galatenilor de alta data. Inca mai exista ramasitele placardei pe care este tiparit numele clubului: “San Marco – club privat”.

Desi nu se intereseaza nimeni de soarta cladirii eu zic ca este un model de arhitectura deosebit care merita privit macar pentru doua secunde pe zi. Poate amintirea unor timpuri vechi la care nu am fost cu totii prezenti ne va trezi sentimente ascunse, blande si chiar ne va amuza.

Urmatorul monument pe care l-am vazut in drum spre statie, despre care nu stiam foarte multe este Biserica Greaca. Aceasta se afla pe strada Domneasca dar pentru ca este “intoarsa” de la strada multi nici nu o mai observa. Se confunda printre prea multe cladiri. Totusi este printre putinele (daca nu singura) care are 8 vitralii in forma rotunda, de mari dimensiuni. Are forma de cruce, ceea ce este de asemenea ceva rar intalnit, iar pe latura vestica are doua clopotnite. In trecut era una dintre cele mai “respectate” biserici fiind in centrul orasului. Acum oamenii uita sa isi faca cruce cand trec prin zona pentru ca sunt mai ocupati sa se uite pe partea cealalta unde se afla un mic mall. (Winmark)

Asa era in trecut..
Asa e acum..

De asemenea si parcul intre Muzeul de Istorie, Biserica Greaca si Gradina de Vara (un fost cinematograf in aer liber) este la cel de frumos in felul lui si putin “exploatat”. E un mediu placut de a petrece timpul liber.

Orasul Galati e putin cam batranesc ce e drept, dar sunt multe elemente care ar putea aduce nostalgie si bucurie chiar si tinerilor. Nu e placut sa vezi ca o fosta patiserie “Grausorul” inca mai produce covrigi si paine din cand in cand si le face concurenta, desi mica, marilor patiserii si cofetarii? Sau cum inca mai exista sutiene supradimnesionate, bascute, caciuli de blaan in vitrina uneia dintre cele mai vechi croitorii? Si surprinzator au si clienti. Clienti fideli de peste 40 de ani, care din pacate, cand se vor stinge, se va stinge si micul succes al intreprinazatorilor. Mie toate acestea imi dau sentimente ciudate pe care nu le pot “transcrie” din sufletul meu.

Nu va indemn sa va indragostiti de oras doar pentru ca sunt cateva locuri vechi si frumoase in felul lor, ci sa indemn sa ridicati privirea, sa mergeti putin mai incet, sa mergeti mai mult pe jos si sa mai lasati masinile, sa va traiti viata si sa nu lasati micile detalii sa treaca pe langa voi. Faceti exercitii de memorie. Ce ati mancat ieri dimineata? 🙂 Mai stie cineva? Trebuie sa ne amintim locuri, fetele oamenilor, bucuriile si tristetile noastre pentru a putea spune ca ne traim viata la intensitate maxima sau macar moderata.

Orice loc in care ati trai este frumos atat timp cat il faceti voi sa arate asa in sufletul si mintea voastra. Chiar daca nu locuiesc in Las Vegas eu ma simt norocoasa pentru ca pot spune ca stiu majoritatea stradutelor, locurilor, vechi, noi din orasul meu.

Hai ca imi este drag orasul meu!