Când apelăm la un evaluator?

Un expert evaluator poate fi util în mai multe situaţii și mai ales pe timp de criză. Este bine ca înainte să vinzi/cumperi un lucru la prețul greșit, să iei legătura cu un evaluator și să te consulți cu el. Mai jos vă prezentăm câteva informații fundamentale despre domeniul evaluărilor.

Dacă esti persoană fizică, un evaluator poate fi util atunci când doreşti să vinzi sau să cumperi o proprietate, când ai construit o clădire şi ai nevoie de o valoare pentru înregistrarea ei la primărie, la accesarea unui credit sau pur şi simplu când doreşti să fii informat asupra unui tip de valoare.

Dacă reprezinţi o firmă, o evaluare realizată de un expert evaluator iţi este utilă în următoarele situaţii: pentru stabilirea bazei de impozitare în cazul clădirilor, pentru informarea acţionarilor, pentru aport la capitalul social, pentru fuziuni, pentru garantarea angajamentelor bancare sau pentru raportare financiară.

Cine atestează experţii evaluatori în România ?

Organismul de atestare pentru experţii evaluatori din România este ANEVAR (Asociaţia Naţională a evaluatorilor din România). ANEVAR, prin departamentul de calificare profesională organizează cursuri şi procedura de stagiatură pentru dobandirea calităţii de expert evaluator. Experţii evaluatori sunt calificaţi pe trei ramuri după cum urmează: evaluator de întreprinderi, evaluator proprietăţi imobiliare şi evaluator de bunuri mobile.

Suplimentar, expertul evaluator de întreprinderi poate opta şi pentru calificarea în evaluarea activelor financiare. Pe lângă specialiştii independenţi, ANEVAR acordă calitatea de membru asociat şi firmelor care au ca principal obiect de activitatea evaluarea şi au un colectiv minim de trei evaluatori angajaţi cu clauză de exclusivitate. Evăluarile cu grad ridicat de complexitate sunt efectuate de către societăţile de evaluare cu statut de membru corporativ ANEVAR.

Cum se poate afla dacă un evaluator este atestat de către ANEVAR ?

Calitatea de expert evaluator poate fi dovedită prin legitimaţia de membru, parafă sau atestatul eliberat de asociaţie. Firmele de evaluare, membri corporativi ai asociaţiei dovesc apartenenţa prin “Certificatul de membru corporativ” emis pe anul în curs.

Atât membrii persoane fizice, cât şi membrii corporativi dispun de asigurare obligatorie de răspundere profesională pentru un înterval cuprins între 10.000 EURO şi 500.000 EURO.