Am observat pe stradă, fără să-mi propun să caut nod în papură, că foarte multă lume poartă ochelari de soare făcuți din materiale ieftine, în special plastic. Sunt așa-numiții ochelari de studio sau ochelari cosmetici, care nu-ți oferă absolut nicio protecție, dimpotrivă – îți pot face rău.

Mioză & midriază

Poate știi deja că organismul tău controlează cantitatea de lumină care pătrunde în ochi prin două mecanisme inteligente: mioză și midriază. În mioză, pupila ta se contractă (prima pisicuță din imaginea de mai jos) și permite doar unei mici cantități de lumină să o străbată. Asta se întâmplă întotdeauna în zilele însorite, când ochiul tău încearcă să se protejeze de razele soarelui (amintește-ți când te încruntai pe stradă din cauza luminozității).

 

În midriază, pupila ta se dilată (a 2-a pisicuță din imaginea de mai sus), în încercarea de a capta cât mai multă lumină. Asta se întâmplă atunci când te afli în medii semi-întunecate și întunecate (amintește-ți de momentele în care stingeai brusc lumina într-o încăpere și timp de câteva secunde vedeai negru în fața ochilor; pupila are nevoie de puțin timp pentru adaptare, dilatându-se pentru a capta mai multă lumină și permițându-ți în final să distingi formele în întuneric).

Tipuri de ochelari și protecția

Avem două tipuri de ochelari de soare: cei care te protejează numai de radiațiile vizibile (popular vorbind, ochelarii pe care îi porți ca să “nu-mi intre soarele-n ochi”) și cei care te protejează atât de radiațiile vizibile, cât și de cele ultraviolete (invizibile pentru ochi).

Indiferent ce tip de ochelari porți, în spatele lentilei există o midriază, adică o pupilă mărită. Dacă porți ochelari simpli, ești protejat de radiațiile vizibile, iar cele UV au cale liberă înspre structurile sensibile ale ochiului, pe care le pot afecta grav. Dacă porți ochelari cu filtru UV maxim, ochii tăi sunt în siguranță.

Poți purta ochelarii de soare indiferent de sezon, în momentul în care lumina e puternică și te face să te încrunți. Ochelarii cu filtru UV te ajută să-ți protejezi ochii și, în plus, nu te vei mai încrunta, evitând astfel apariția timpurie a ridurilor de expresie adânci.

Ce trebuie să știi când alegi o pereche de ochelari de soare

  1. Cumpără-i dintr-o optică medicală, nu de oriunde.
  2. Ochelari de soare din sticlă sau plastic, nu contează. Important este să ai ochii protejați. În ultimul timp, majoritatea persoanelor preferă lentilele din policarbonat (seamănă cu plasticul), fiind mai clare și mai rezistente decât cele din plastic, respectiv mai ușoare și mai rezistente decât cele din sticlă.
  3. Mai scump nu înseamnă neapărat mai bun. Nu trebuie să cheltui sume exorbitante pe ochelari semnați Gucci, Armani, Bvlgari, Valentino etc. Într-o optică medicală poți găsi ochelari de calitate, frumoși, potriviți pentru fizionomia ta, cu filtru UV, la prețuri decente.
  4. Protecţia UV pe care o oferă lentilele nu are legatură cu tonul lor, adică nu contează cât sunt de închise/deschise la culoare. Ceea ce contează este ca lentilele să aibă aplicat un filtru UV. Important de precizat aici este că lentilele transparente cu filtru UV oferă protecție ochiului, dar nu diminuează radiațiile vizibile, deci nu împiedică apariția ridurilor laba gâștei.
  5. Verifică dacă perechea de ochelari te va proteja suficient, căutând datele înscrise pe etichetă sau/și pe unul dintre brațele ochelarilor. Dacă perechea care-ți place nu are înscrise informațiile legate de protecție, e mai bine să alegi altceva.

Există voci care spun că purtarea ochelarilor de soare cu filtru UV nu e obligatorie: bunicul meu are 85 de ani, n-a purtat niciodată ochelari de soare și nu are probleme de vedere. Eh, dragii moșului, așa o fi, dar bunicul nostru de 85 de ani a apucat să trăiască alte vremuri… Acum, nici măcar soarele nu mai e ce era cândva, mai ales radiațiile.

Ochelarii de soare de calitate nu sunt un moft și-i puteți cumpăra la prețuri accesibile. Spor la cumpărături și aveți grijă de ochii voștri!

Lasă un răspuns