În ziua de azi, să arăți doar bine nu este suficient. Trebuie să ne argumentăm permanent statutul și puterea de seducție prin toate metodele pe care le avem la îndemână, de la forme augumentate chirurgical până la poze photoshopate pe pagina de Facebook. Și, contrar opiniilor misogine, nu facem aceste eforturi pentru a încuraja fluieratul muncitorilor de pe șantier (de care cred a toate avem onoare) și în multe cazuri nici pentru a compensa carențele de încredere în sine.

Aceste strategii sunt inventate pentru a ne spori valoarea și controlul pe care îl avem în relațiile de orice gen și pentru a bate bărbații cu propriile arme; pe principiul mega-vehiculat în reclame că, dacă arătăm foarte hot, putem obține absolut orice, de la popularitate până la cei mai doriți burlaci. Astfel ne pliem mințile și trupurile pe fanteziile masculine pentru a ne simți puternice și demne de apreciere.

Trăim în vremuri în care sunt valorizate accesoriile și gadget-urile. În argoul contemporan, sânii femeilor sunt deja denumiți airbag-uri frontale. Metafora subliniază aspectul funcțional al femeii, care este transformată într-un obiect și privată de caracteristicile unui subiect uman.

Desigur, ne simțim bine atunci când suntem privite și dorite. În același mod în care poșeta cea mai râvnită a sezonului stârnește aplauzele tuturor fashionistelor, un look îngrijit și un corp sexy invită la admirație. Dar granița dintre lucrurile pe care le facem de dragul nostru și compromisurile la care recurgem pentru a obține validarea altora este foarte fină. De exemplu, o rinoplastie acolo unde este cazul, corectarea asimetriilor sau trecerea de la cupa A la cupa C sunt niște schimbări binevenite, dacă lipsa acestora creează un complex. Este absolut OK să vrei să te simți bine în propia piele.