Sunt posesor de netbook Dell Mini 10v de un an, intre timp bateria acestuia a cedat, acum ma mai tine doar 10 minute. Stand bine sa ma gandesc, e de asteptat ca acumulatorul unui laptop din aceasta serie sa nu aiba o durata de viata mare, este in permanenta expus unor factori care ii slabesc din capacitatile de retinere a energiei.

Dell Mini 10v este un laptop cu o configuratie decenta, standard clasei din care face parte, produs pentru o utilizare destul de usoara.

Un factor ce reprezinta un risc foarte mare este temperatura ridicata la care acesta ajunge, intre 30 – 50 de grade atunci cand se afla pe un birou utilizand aplicatii uzuale (messenger, browsere web, aplicatii office) si pana la 60 – 80 grade cand este tinut pe materiale textile (indiferent de aplicatia folosita).

Stiu bine cat de mult va place sa va delectati cu laptopul in pat. Si mie! Din pacate acest model nu are nici un ventilator intern, iar acest lucru il face sa se incinga enorm si sa devina inconfortabil.

Un alt factor este expunerea la soare, acest fapt favorizeaza in mod direct cresterea temperaturii din interiorul tubului in care sunt pastrate celulele (acumulatorii), astfel distrugand incet durata de viata. Personal am folosit laptopul in conditii extreme, faptul ca a rezistat un an este o minune.

In ambele cazuri prezentate mai sus este necesar sa aveti un cooling pad cat mai eficient. Faptul ca se incalzeste enorm poate diminua performantele pe care laptopul le are. Dupa utilizarea mai mult de o ora fara un cooler extern se va putea simti caldura radiata de procesor prin stratul subtire de izolatie de sub tastatura.

Caldura nu afecteaza doar durata de viata a bateriei, aceasta afecteaza si alte componente, durata de viata a HDD-urilor si poate chiar integritatea procesoarelor. In cazul lui Dell Mini 10v, caldura pe care o degaja produce uneori si condens in anumite zone pe care e bine sa le curatam de praf macar odata pe luna.

Una dintre zonele acestea si poate cea mai importanta este locul in care intra bateria. Sugerez curatarea ocazionala de praf atat a bateriei cat si a contactelor din laptop, pentru asta folositi alcool medicinal, acetona sau alte substante speciale (nu folositi apa sau alte substante corozive!).

Sfaturi:

  • folositi un cooler extern (notebook stand)
  • nu expuneti laptopul in soare
  • nu expuneti bateria sub nici o forma la caldura altfel se va strica mult mai rapid
  • nu folositi laptopul pe materiale textile iar daca il folositi asigurativa ca are o ventilatie buna

Lasă un răspuns